A kardiológusok fejet hajtanak a csokoládé előtt
2011 augusztus 29-én Párizsban –az ételeiről híres európai fővárosban került napvilágra az orvostudományi kutatási eredmény, amely igazolta a csokoládé kedvező hatását a szívre és az agyi erekre. Az angol kutatóorvosok beszámolójára az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2011-es konferenciáján került sor. A vizsgálat bebizonyította, hogy a legtöbb féle csokoládé képes
37%-al csökkenteni a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) betegségek előfordulását és 29%-al pedig a szív és agyi sztrók (szívinfarktus, agyvérzés) események számát már néhány hónapos rendszeres csokoládéfogyasztás után is.
Az eredményeket az orvostudományi cikkek közlésében elsőrangú BMJ kiadvány is megjelentette Dr Adriana Buitrago-Lopez (Cambridge University, UK) megjegyzésével:
„Bár az édes csokoládé túlfogyasztása lehet káros hatással a szervezetre (pl. túlsúly), de a már meglévő tanulmányokat általában egyetértenek abban, hogy a csokoládé fogyasztása mellett alacsonyabb a kardiometabolikus rendellenességek kockázata.”
12 vizsgálati eredmény szól a csokoládé jótékony hatásai mellett
A konferencián 7 tanulmány és 5 vizsgálat eredményét összegezték, amelyek egyértelmű szignifikanciát mutattak az a koronáriák károsodásából eredő szívbetegségek, és a következményes halálesetek számában, valamint a férfi cukorbetegség előfordulásának rizikójában. A meta-alnalízis azonban nem talált összefüggés a csokoládé fogyasztás és a szívelégtelenség kialakulása, valamint a nők körében előforduló cukorbetegség között.
„
A csokoládé pozitív kardiovaszkuláris hatásait a kakaó (teobroma cacao) tartalmával közvetített magas koncentárcióban előforduló polifenolnak köszönheti. A szervezetben felhalmozódott polifenol képes megnövelni a nitrogén-oxid biológiai hatását, ami javulást eredményezhet az endothel (vérerek) és thrombocyta-funkciókban, és további jótékony hatással van a vérnyomásra, az inzulin rezisztencia, és a vér lipidekre (HDL és az LDL arányára) is,” vonta le a konzekvenciát Buitrago-Lopez és kollégái.
Forrás: www.medscape.com
Megjegyzés:
A metaanalízis nagy hiányossága, hogy nem vizsgálta a páciensek által elfogyasztott különböző csokoládék minőségét- azok kakakó-, szénhidrát-, zsírtartalmát, és mennyiségét sem. Pedig ezek a paraméterek nagyban hozzájárulnak a csokoládé előnyeinek és rizikóinek megítélésénél.
A különböző ajánlások alapján a napi egészéséges csokoládé mennyiség 2,3 és 6,7 g között van, ami igazán csekély mennyiséget jelent ahhoz képest, hogy hazánkban egy tábla csokoládé általában 100 grammos. Több tanulmány igazolta azt is, hogy a csokoládé 70% kakaó tartalom felett nyújt megfelelő anti-oxidáns hatást (polifenolok által).
Lásd alábbi cikkeket! Szerk.