SZAKCIKKEK

A fitokemikáliák szebbé teszik a bőrt

Mit együnk, hogy szép és egészséges legyen a bőrünk?

2015. február 19. 18:23
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Az akne is kezelhető és meg is előzhető a tudatos táplálkozással


A fitokemikáliák szebbé teszik a bőrt 1.kép

Az arcszín is befolyásolható a táplálkozással



Az öregedési folyamat részeként megjelenő ráncok, a vízvesztés vagy az öregségi foltok legjobban a bőrünkön válnak láthatóvá. A bőr öregedését hosszú ideig egyéni genetikai adottságokra vezették vissza, azonban ikrekkel végzett vizsgálatok is azt bizonyították, hogy a fiatalos bőr egyáltalán nem csak genetikai adottság, nagy szerepe van az életmódnak, a táplálkozásnak és a környezeti hatásoknak is. Az elhízás, a stressz, az alváshiány a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás mind-mind befolyásolják a bőr állapotát. Nem is gondolnánk, de például az arcszín is befolyásolható a táplálkozással, az egészséges bőrszín pedig, mint tudjuk vonzóbb.
A bőr optimális állapota a bevitt tápanyagok mennyiségétől is függ, például ha az A-, a C-vitamin vagy a cink nem megfelelő mennyiségben kerül a szervezetbe, az megzavarhatja a bőr optimális működését. A gyógyszeripar egyik ága olyan fejlesztésekkel, táplálékkiegészítőkkel foglalkozik, amelyek elősegíthetik a bőr egészséges működését. Az összetevők között gyakran találunk természetes hatóanyagokat, mint például a kakaó flavonoljait, a paradicsom szép színét adó likopint vagy a sárgarépában található A vitamin előanyagát, a béta-karotint. Mindhárom hatóanyagnak jelentős szerepe van az UV-B sugarak előidézte bőrkárosodások elleni védelmében.

A gránátalma fényvédő hatású
A gránátalma fényvédő hatású

Mérhető a bőr antioxidáns-potenciálja



Dr. Jürgen Lademann, a berlini Charité egyetemi bőrklinikáján évek óta keresi a választ arra a kérdésre, mennyire befolyásolja az életmódunk, főleg a táplálkozásunk a bőr állapotát. A professzor kifejlesztett egy módszert, mellyel az emberi bőr felületének antioxidáns-potenciálja mérhető. Azt állítja, hogy a bőr kémiai összetétele megmondja, hogy a vizsgált személy dohányzik-e és mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. A nem dohányzó, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztók bőrén a mérések alapján sokkal magasabb a béta-karotin és a likopin szintje azokhoz viszonyítva, akik a gyorséttermi ételek hívei és dohányoznak is.

Ráncok elleni tápanyagok



A táplálkozás a ráncok mélységét is befolyásolja, például aki sok sárga és piros színű zöldséget, hüvelyeseket, halat és olívaolajat fogyaszt, annak sokkal kevésbé lesz ráncos a bőre, mint annak, aki zsíros, sült húsokon, krémes süteményeken és cukros üdítőkön él.
A szójában található izoflavonok megakadályozzák a bőr elvékonyodását
A szójában található izoflavonok megakadályozzák a bőr elvékonyodását

Az akne is kezelhető és meg is előzhető a tudatos táplálkozással



Amerikai táplálkozáskutatók is rámutattak, hogy a fejlett nyugati társadalmakban az akne szinte népbetegség, ami erősen összefügg a táplálkozási szokások megváltozásával, a gyorséttermi láncok elszaporodásával. A természeti népeknél például az akne bőrbetegség ismeretlen, melyet a kutatók a táplálkozási szokások teljesen eltérő voltával magyaráznak. Japánban vagy Kínában is akkor találkoztak először aknéval, amikor feladták hagyományos étkezési szokásaikat és áttértek olyan főként magas GI indexű ételek fogyasztására, melyek okolhatók az akne kialakulásáért. A táplálkozás és egyes bőrbetegségek közötti összefüggés további bizonyítéka lehet a különféle böjtökkel szerzett kedvező tapasztalat is. A böjtkúrával foglalkozó orvosok szerint neurodermatitiszben vagy pikkelysömörben szenvedő páciensek állapota javult az előírt gyógykúrától.


A máriatövis szilimarinja javítja a bőr tónusát és csökkenti az öregedés látható jeleit.
A máriatövis szilimarinja javítja a bőr tónusát és csökkenti az öregedés látható jeleit.

Mik azok a fitotermékek és miért fontosak a bőrünk szempontjából?



A fitokemikáliák olyan bioaktív növényi vegyületek, melyek speciális védőhatást fejtenek ki a szervezetben. A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a fitoösztrogének és a polifenolok.
A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, fontos szerepük van az oxidatív stressz kivédésében. Flavonoidok nagy mennyiségben találhatóak a citrusfélékben, a szőlőben (vörösborban), az eperben és az almában. A polifenolok megtalálhatóak a gyümölcsökben, zöldségekben, az olívaolajban, a csokoládéban, zöld teában, kávéban, borban és néhány gabonafélében. A polifenolok erőteljes gyulladáscsökkentő és fényvédő hatással is rendelkeznek, jótékony hatásuk érvényesül a sebgyógyulásban, védik a kapillárisok falát és lassítja a bőr kollagénvesztését. A jótékony hatás függ a dózistól, mind orális, mind helyi alkalmazásban. A helyileg alkalmazott zöld tea hatóanyagáról, az epigallokatekin-gallátról (EGCG) kimutatták, hogy csökkenti az UV-B sugárzás által kiváltott gyulladást, ödémát és erős antioxidáns tulajdonságokkal bír. Napi egyszeri alkalmazása jelentősen javítja a bőr hidratáltságát, csökkenti a bőr érdességét. A zöld tea élénkíti az anyagcserét, elősegíti a zsírréteg lebontását, csökkenti a narancsbőr mértékét és növeli a bőr rugalmasságát.

A fényvédelem szempontjából fontos növények és vegyületek:

• zöld tea polifenoljai
• szőlőmag proantocianidinjei és a szőlő rezveratolja
• a máriatövis szilimarinja
• a kurkumában található kurkumin
• az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin(sárgarépa, narancssárga-sárga színű gyümölcsök, zöldségek)
• gránátalma kivonatok

Már léteznek olyan fényvédő termékek, melyek tartalmaznak ilyen fitokemikáliákat, de fontos a táplálékkal bevitt mennyiség is. Minél többet tartózkodunk a napon, annál több antioxidánst érdemes fogyasztanunk. Együnk sok dinnyét, paradicsomot, szőlőt, gránátalmát és fogyasszunk sok zöld teát. Az étrendbe iktatott bioaktív rezveratrol ráadásul csökkenti a bőr ráncosodását, hiperpigmentációját, valamint lassítja a korral járó kollagénvesztést. A máriatövis szilimarinjáról kimutatták, hogy csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát, előnyös hatásait tapasztalták pikkelysömör, bőrkiütések, ill. bőrszárazság kezelésében, valamint kisebb égési sérülések, sebek gyógyításában. A szilimarin javítja a bőr tónusát és csökkenti az öregedés látható jeleit. A fák kérgében (alma, körte, cseresznyefélék)található természetes hatóanyag, a genistein jelentős kollagéntermelődést stimuláló hatással bír, illetve megelőzi a kollagénvesztést.
A probiotikumok nem engedik át a gyulladást okozó molekulákat
A probiotikumok nem engedik át a gyulladást okozó molekulákat

Fitoösztrogének, a növényi hormonok



A fitoösztrogének egyik altípusa az izoflavonok, megtalálhatóak a szójában, babban, lencsében és a vörös herében. Fényvédő hatásukon kívül javítják az immunrendszer működését, a bőr állapotát, megakadályozzák a bőr elvékonyodását, elősegítik a kollagénszintézist, és antioxidáns hatásuk is van. A magas fitoösztrogén tartalmú étrend miatt az ázsiai nők nem szenvednek degeneratív bőrelváltozásoktól olyan mértékben, mint európai, ill. amerikai társaik. Egy vizsgálat eredményei szerint a fermentált tejtermékek rendszeres fogyasztása javítja a bőr természetes barrier funkcióját és csökkenti a transzdermális vízvesztést.

Probiotikumok szerepe a bőregészség tekintetében



A probiotikumoknak kiemelt szerepük van az anyagcsere-egyensúly fenntartásában is. Korábban már megállapították, hogy a sovány és a kövér emberek bélflórája eltérő, többek között azért, mert a zsírban gazdag, de rostban szegény étrend hozzájárul bizonyos baktériumok elszaporodásához. A probiotikumok nem engedik át a gyulladást okozó molekulákat, így megelőzik a gyulladásos folyamatok egyik bőrgyógyászati következményét, az atópiás dermatitiszt is.

Elmondhatjuk tehát,hogy a táplálkozásnak a bőr egészsége és öregedése szempontjából lényeges szerepe van. Az egészséges, szép bőr nem csak a megjelenésünk miatt fontos, hanem számos krónikus bőrbetegség kialakulásának megakadályozása szempontjából is.


Forrás: PRIME Journal




© 2010 szepsegbroker.hu | A fitokemikáliák szebbé teszik a bőrt
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.



Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.




Kapcsolódó szakcikkek





Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink