Mesterséges édesítőszerek is okozhatnak elhízást
Az American Heart Association és az American Diabetes Association júliusban megjelent közös beszámolója nem ajánlja a kalóriamentes édesítőszerek fogyasztását az optimális testsúly megőrzése illetve a vércukorszint szabályozása céljából.
Mesterséges édesítőszerek pro- és kontra
A cikk arra figyelmeztet, hogy ezek
az édesítőszerek csak abban az esetben hasznosak, ha nem viszünk be ráadás kalóriákat később kompenzálásként.
Hozzáteszik még, hogy nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy ez a stratégia hosszútávon eredményes a kalória bevitel és a hozzáadott cukor fogyasztás csökkentésében.
A beszámoló emlékeztet, hogy a cukrozott ételek, italok korlátozott mennyiségű fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak, és hozzájárul az optimális testsúly és a glikémiás kontroll eléréséhez.
Természetes, hogy akkor sem szeretnénk lemondani az édes íz élvezetéről, ha fogyni, illetve testsúlyunkat tartani szeretnénk, vagy akár olyan betegségben szenvedünk, amelyben nem ajánlott a cukor fogyasztása.
A cukor helyettesítésére több lehetőség is adott. Ha a fogyni szeretnénk, akkor a cukor helyettesítésére használható édesítőszertől azt is elvárjuk, hogy ne, vagy alig tartalmazzon energiát. Az édesítőszereket összetételük és az azokból adódó tulajdonságaik alapján két nagyobb csoportba oszthatjuk: cukorhelyettesítőkre és mesterséges édesítőszerekre.
Mesterséges édesítőszerek
A mesterséges édesítőszerek különböző – nem cukor természetű – kémiai anyagok. Alapvetően négy különböző kémiai anyagot használnak édesítésre:
- szacharin
- szukralóz
- neotám
- aceszulfam-K
- Na-ciklamát
- aszpartam
Édesítő hatásuk különböző mértékű, ezért gyakran kombinálva találhatók meg az egyes termékekben. A mesterséges édesítőszerek nem, vagy elenyésző mennyiségben tartalmaznak energiát, nem emelik a vércukorszintet. Elsősorban tehát ez a csoport ajánlható fogyókúrában, illetve olyan cukorbetegnek, akinek fogynia is kell.
„Számos adat arra utal, hogy a nullakalóriás édesítőszerek jól használhatók egészséges étrendben a hozzáadott cukrok alternatívájaként. Ez a helyettesítés mérsékelt energia bevitel csökkenést, súlyvesztést eredményezhet és előnyös hatással van a kapcsolódó metabolikus paraméterekre.”
Cukorhelyettesítők
A cukorhelyettesítők kémiai értelemben cukrok, vagy cukoralkoholok, éppen ezért
tartalmaznak energiát (majdnem annyit, mint maga a cukor), és a vércukorszintet is emelik. Összetételükből adódóan a velük készült süteménynek nemcsak édes ízt biztosítanak, hanem a térfogatát is növelik.
Cukorhelyettesítők: szorbit, mannit, méz, xilit, fruktóz (gyümölcscukor), eritrit, stevia (sztívia)
Mindezek alapján a cukorhelyettesítőket elsősorban olyan cukorbetegeknek szokták ajánlani, akiknek nem kell fogyniuk, fogyókúrában pedig kisebb mennyiségű cukor használata ajánlott.
ERITRIT
Természetes, nulla kalóriát adó cukoralkohol. Az eritrit a legkisebb molekulájú (4 szénatomból álló) cukoralkohol, melyet biofermentációval természetes módon, fermentációval állítanak elő. Fehér kristályos szerkezetű por, az édessége 50-70% a cukoréhoz képest. Az első és egyetlen természetes, nulla kalóriát adó cukoralkohol. Ebben a formájában a természetben széles körben előfordul, mint például mézben, sárgadinnyében, szőlőben, gombákban.
STEVIA (sztívia)
A valóban "bio" cukorhelyettesítő. A stevia egy különleges dél-amerikai fűszer- és gyógynövény, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok a főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!
Előnyös tulajdonságai, hogy
nincs hatással a vércukorszintre, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják és pozitív szerepe van a fogak védelmében. Néhány tanulmány szerint a stevia a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Egyéb jótékony élettani hatásai: segíti a szövetek oxigén ellátását, normalizálja az anyagcserét és az emésztést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stresszellenes, gyulladáscsökkentő és májvédő hatással is rendelkezik. Magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított
A más országokban már nagy múltra visszatekintő stevia (Stevia Rebaudiana) édesítőszerként való felhasználását az Európai Bizottság 2011-ben engedélyezte (Európai Bizottság 1131/2011/EU rendelete).
Dr. Christopher Gardner (Stanford Egyetem, Kalifornia) kifejtette, hogy a
kalóriamentes édesítőszerek az aszpartám, az aceszulfám-K, a neotám, a szacharin, a szukralóz és a növényi eredetű stevia mindegyike rendelkezik valamilyen fajta FDA engedéllyel. Ez tette lehetővé, hogy nem vizsgálták az összetevők biztonságosságát. Elismerve, hogy korábban szóba került ezek közül némelyek esetleges veszélyessége, Gardner hozzátette: „nem célunk ítéletet mondani az összetevők biztonságosságáról, ezt meghagyjuk az FDA-nak. Mi csak azt vizsgáltuk, hogy az édesítőszerek fogyasztása csökkenti-e a cukorbevitelt.”
Gardner kihangsúlyozta, hogy
a kulcs a sikerhez, az elhízás elkerüléséhez a kompenzációs evés visszaszorításában rejlik.
A mesterséges édesítőszerek miatti elhízásnak két oka van:
1. a fiziológiai, amikor a szervezetünk érzékeli, hogy a megszokottnál kevesebb kalóriát vittünk be, így éhesebbek leszünk és még többet fogunk enni;
2. és a pszichológiai, mikor az úgy gondoljuk, hogy több cukros ételt ehetünk csak azért, mert diétás üdítőt fogyasztottunk a teljes cukortartalmú helyett.
Jobb meginni, mint megenni
„Megfigyeltük, hogy általánosságban, ha az emberek édesítőszert alkalmaznak, mindig megjelenik a kompenzálás. A kulcs az, hogy milyen mértékben. Ha csak részben kompenzálnak, akkor a mérleg még mindig a kalóriabevitel-csökkenés oldalára billen, de az emberek hajlamosak teljesen kiegyenlíteni vagy akár túllépni a különbséget, ezáltal az átlagosnál több kalóriát visznek be a szervezetükbe. Tehát ezeket az édesítőszereket tudatosan kell használni, hogy sikert érhessünk el.” Különös felfedezés, hogy a kompenzáció kisebb mértékű problémát jelentett abban az esetben, ha az édesítőszert valamilyen üdítőital és nem pedig szilárd táplálék tartalmazta.
Gardner megjegyezte:„Kiderült, hogy az emberek nem igazán veszik észre a kalóriák hiányát a diétás üdítőitalokban, azonban ha egy kalóriaszegény joghurtot vagy bármilyen hasonló ételt fogyasztanak, hajlamosak többet enni, hogy csökkentsék a különbséget. Tehát úgy tűnik, hogy több lehetőség rejlik az édesítőszerek üdítőitalokban való alkalmazásában, ami pozitív, mert általánosságban ilyen formában találkozhatunk velük.”
„Jobb, mint a cukor, de nem része az egészséges étrendnek”
Dr. Walter Willett (Harvard School of Public Health, Boston, MA) is nyilatkozott a beszámolóról és az összetevők biztonságosságáról: „Nem lehetünk teljesen biztosak ezeknek a termékeknek a veszélytelenségében, mert a hosszútávon kifejtett hatását még nem volt alkalmuk megfigyelni a tudósoknak, részben azért, mert még nincsenek elég régóta a piacon. Rengeteg termékről, amit előzetesen engedélyezett az FDA, később kiderült, hogy káros mellékhatásai vannak, ezért visszavonták őket, így az engedély nem egyértelmű bizonyítéka a biztonságosságnak.”
Hozzátette: „Csaknem teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek biztonságosabbak, mint az túlzott mértékű cukorbevitel, ami határozottan káros."
A káros hatás főleg a diabétesz, szív-és érrendszeri betegségek, a köszvény előfordulásának, valamint az elhízás kockázatának növekedésében jelentkezik. Részletesen megvizsgáltuk a mesterséges édesítőszerek üdítőitalok formájában való fogyasztását a súlygyarapodás és a cukorbetegség függvényében, és nem találkoztunk olyan mértékű növekedéssel, mint amit az eltúlzott cukorfogyasztás generál. Azonban aggodalomra ad okot, hogy a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése hozzászoktatja az embereket, főleg a gyermekeket, a rendkívül édes ízhez, ami hatással lehet a táplálkozási szokásaikra a későbbiekben. Így, véleményem szerint úgy kell tekintenünk ezekre a termékekre, mint a nikotin tapaszra; érzékelhetően jobbak, mint a valódi termék (cukor), de nem részei egy optimális étrendnek.
Forrás: http://www.medscape.com/viewarticle