HÍREK

Nem a testsúly, hanem a fizikai teljesítmény a fontos

A jó fizikai kondíció hosszabb életet bizotsít

2011. december 31. 22:49
Matos Lajos, az MTI szakértője írja
Sok ezer amerikai egy évtizednél hosszabb vizsgálata azt bizonyította, hogy életkilátásuk szempontjából a fizikai teljesítőképesség fontosabb, mint az esetleges testsúly változás. Az öregedés során felszedett kilók azonban csak megfelelő határokon belül veszélytelenek. Budapest, 2011. december 16., péntek (MTI)


Nem a testsúly, hanem a fizikai teljesítmény a fontos 1.kép
Ma már a világ minden táján a halál leggyakoribb oka a szív-és érbetegségek. Az Egyesült Államokban ennek okait nagyszámú vizsgálatokkal kutatják. Az egyik ilyen tanulmány az Aerobic Center Longitudinal Study, melynek 14 346 résztvevője tizenegy esztendeje rendszeresen jár ellenőrző vizsgálatra.
A vizsgálat elkezdésekor átlagosan 44 éves, egészséges férfi adatait olyan szempontból dolgozták fel, hogy egészségi állapotuk hogyan alakult és ha valaki meghalt, annak mi volt az oka.
Induláskor futószalagon végzett terheléses vizsgálat útján meghatározták valamennyi vizsgált személy maximális fizikai teherbíró képességét. A testmagasság és a testsúly mérésével kiszámolták a testtömeg indexet, amely kifejezi a súlyviszonyokat. A szív-és érbetegség szempontjából fontos kockázati tényezőket, mint a dohányzást, a családi előzményekben esetleg előforduló szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a vérnyomást is figyelembe vették. Az utolsó hat évben ezek alakulását ismételten ellenőrizték.
A 11 éves vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a halálozás esélye abban a csoportban volt a legalacsonyabb, amelyiknek tagjai fizikai állóképességüket legjobban megtartották, sőt növelték, függetlenül testsúlyuk alakulásától.

Az összefüggés ellenkező irányban is igaznak bizonyult: a fittség megtartása megnyújtja az életesélyt, bármilyen módon változik a testsúly. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy csak olyan szeméylek vettek részt, akiknek némi súlytöbbletük volt, de túlsúlyos egy sem fordultak elő a csoportokban.

Forrás: MTI



© 2010 szepsegbroker.hu | Nem a testsúly, hanem a fizikai teljesítmény a fontos
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.





Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.


Kapcsolódó hírek, cikkek





Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink