HÍREK

PIP implantátumok cseréje

Kinek fizeti az OEP a PIP implantátumok cseréjét?

2012. január 16. 14:41
Szépség Bróker
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a PIP (Poly Implant Prothese) mellimplantátumok cseréjét finanszírozza, ha az orvosilag indokolt - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel. Budapest, 2012. január 13., péntek (MTI)


PIP implantátumok cseréje 1.kép
A közleményben felidézték: az elmúlt hetekben ismét nagy vihart kavartak azok a nemzetközi hírek, amelyek a francia cég által gyártott PIP mellimplantátumról szóltak. Magyarországon ezek 2001 és 2010 között voltak forgalomban, ez idő alatt 9482 ilyet adtak el, vagyis 4000-4500 páciens lehet érintett - írta az államtitkárság.

A közleményben kifejtették, a francia hatóságok által elvégzett vizsgálatok adatai szerint az implantátumok gyakrabban szakadtak ki, mert a gyártó egyes termékeinek az előállításakor nem megfelelő minőségű alapanyagot használt. Ezek után a francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) jelzéseit követően az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) 2010. március 31-ével felfüggesztette a francia cég által gyártott implantátumok több típusának a forgalmazását és használatba vételét.
Azonban kiemelték, hogy az egyes országokban végzett biológiai tesztek szerint a PIP implantátumokban használt szilikonnak nincs sem sejtkárosító, sem genetikai állományt károsító (azaz "rákkeltő") hatása, és nem növeli az esélyét az emlődaganat kialakulásának.
Az eddigi vizsgálatok szerint a minőségileg hibás PIP implantátumok könnyebben szivároghatnak vagy szakadhatnak szét a szervezetben, mint más implantátumok, s idővel ennek kockázata feltételezhetően növekszik. A kiszakadás következtében az „ipari” szilikon a környező szöveteket irritálja, emiatt gyulladás alakulhat ki. A szivárgó vagy kiszakadt implantátumokból a szilikon-részecskék eljuthatnak a környező (elsősorban a hónalji) nyirokcsomókba, így azok megnagyobbodását, fájdalmát okozhatják - közölte az államtitkárság.

Mindezek ismeretében az egészségügyi államtitkárság a szakmai kollégium érintett tagozatával együtt azt javasolja: azok a nők, akiknek PIP implantátumuk van, illetve akik nem biztosak abban, hogy milyen típusú implantátummal rendelkeznek, keressék fel az operációjukat végző orvost, vagy azt az intézményt, ahol a beültetést végezték. Ezen felül hirtelen fellépő mellduzzanat, deformáció vagy a hónaljárokban tapintott megnagyobbodott nyirokcsomó észlelése esetén haladéktalanul forduljanak a kezelőorvosukhoz - írták, hozzátéve: az orvosi felülvizsgálat félévente tünetmentesség esetén is javasolt.
"Ha az implantátum életveszélyes helyzetet, betegséget idéz elő, és a beteg az egészségbiztosítóval finanszírozási szerződésben álló egészségügyi intézménybe kerül, akkor az implantátum eltávolítását is tartalmazó műtéti költségeket az OEP finanszírozza", de új implantátum esztétikai célból történő beültetését az nem fedezi - írta az államtitkárság, hozzátéve: "az implantátumok minőségi hibájáért a felelősség kizárólag a gyártót terheli".
Kitértek arra is, hogy a helyzet mihamarabbi, mindenki számára megnyugtató rendezése érdekében az EEKH-n keresztül bekérték azon 43 szolgáltató részletes adatait, amelyek a PIP implantátumokból vásároltak. Emellett az EEKH 2012. január 1-jétől havonta összesíti az implantátumeltávolítások helyét és számát - tették hozzá.
A francia kormány tavaly december 23-án azt ajánlotta: a nők óvintézkedésként vetessék ki a PIP implantátumot. Nora Berra francia egészségügyi államtitkár ugyanakkor kiemelte: nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a rossz minőségű szilikon és a rák megjelenése között.

Molnár Csaba, a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosa tavaly december 28-án az "implantátumbotrányról" szóló írásában azt közölte: elővigyázatosságból ajánlott a PIP mellimplantátumok cseréje, minden más, megalapozatlan állítással indokolatlanul keltenek pánikot az érintett nők körében.

SzépségBróker.hu kommentje:


A közlemény számos újabb kérdést vet fel, amelyre eddig nem tért ki egyik magyar hivatalos szerv sem. Mely állapotok számítanak életveszélyesnek a PIP implantátumok esetében, hisz az eddigi vizsgálatok egyike sem bizonyította ennek létezését? Az OEP ígéretében azt sem pontosította, hogy mi tartozik az implantátum okozta betegség körébe, tehát nem világos sem az orvosok, sem az érintett laikusok körében, hogy kinek és mikor járna a térítésmentes implantátum csere.
Szakmai körökben az is érthetetlen, hogy a betegség tényének pontos igazolására szolgáló MR vizsgálat finanszírozására sem kaptak ígéretet a társadalom biztosítótól (ugyanis az ultrahang vizsgálat nem képes 100%-os pontossággal igazolni a ruptúrát illetően, erre csak az MR vizsgálat alkalmas, melynek átlagköltsége 28.000 Ft). Tehát a szükséges vizsgálatok ajánlása az érintett plasztikai sebész feladata, de annak menedzselése(elvégeztetésének felelőssége) és kifizetése a pácienst terheli minden esetben.
Arról pedig egyáltalán nem esett szó, hogy a finanszírozható rekonstrukciós műtétek során milyen minőségű implantátum kerülhet beültetésre a PIP helyébe (uis. a második implantáció után eleve nagyobb az esélye a tokzsugorodásoknak, amelynek kialakulása közvetlen kapcsolatban áll az implantátumok minőségével is).




© 2010 szepsegbroker.hu | PIP implantátumok cseréje
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.





Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.


Kapcsolódó hírek, cikkek





Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink